Warzywa rzepowate

Rzodkiewka

Rzodkiewka należy do roślin kapustowatych. Rzodkiewka ma dobroczynny wpływ na paznokcie i włosy, pobudza apetyt i zwalcza niestrawność. Zawiera w swoim składzie takie minerały jak: potas, fosfor, wapń, sód oraz związki siarki. Bogata jest również w witaminy, w szczególności w: C, ryboflawinę i tiaminę. Rzodkiewka może być podawana na surowo lub gotowana. Jest świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek. Ma pikantny smak i ładnie się prezentuje. Urozmaici każde śniadanie, obiad i kolacje.

Biała rzodkiew / Rzodkiew japońska

Biała rzodkiew pochodzi z rodziny kapustowatych. Posiada wiele właściwości odżywczych takich jak witamina C, PP oraz sole mineralne żelazo, cynk, magnez, potas. W białej rzodkwi znajduje się także kwas foliowy oraz duża zawartość olejków eterycznych. Jest nisko kaloryczna, wspomaga układ trawienny, łagodzi stany zapalne gardła. Rzodkiew najczęściej jada się na surowo w sałatkach, ale można ją użyć do dań duszonych, gotowanych i zapiekanych. Nadaje potrawom piękny aromat.