Brokuł należy do rodziny kapustowatych. Inna nazwa tego warzywa to kapusta szparagowa lub zielony kalafior. Brokuł zawiera bardzo dużo potasu i magnezu oraz duże ilości witaminy C, A i kwasu foliowego. Spożywanie brokułu przekłada się na mocne stawy oraz wspomaga odchudzanie. Brokuł można podawać na surowo lub ugotowany na parze, pieczony w piekarniku lub obgotowany w solonej wodzie. Wybornie smakuje w sałatkach, czy jako przekąska w sosie np. majonezowo-koperkowym.
Jarmuż pochodzi z rodziny kapustowatych. Liście jarmużu są bardzo zdrowe. W swoim składzie zawierają szeroki wachlarz witamin i minerałów. Oprócz tego jarmuż zawiera silny przeciwutleniacz - sulforafan, który ma działanie antynowotworowe. Jarmuż można spożyć na surowo lub poddać go obróbce termicznej np.: blanszowaniu czy duszeniu. Z jarmużu przygotowuje się zdrowe koktajle, sałatki i chipsy.
Kalafior należy do rodziny kapustowatych. W swoim składzie kalafior zawiera minerały takie jak: potas, fosfor i wapń oraz witaminy: C, K oraz kwas foliowy. Ponadto w kalafiorze znajduje się duża ilość przeciwutleniacza o nazwie sulforafan, który chroni przed zachorowaniem na nowotwory. Kalafior można spożywać na surowo, podając go z różnymi dipami oraz jako składnik sałatki. Można go dodać do zupy, sosu warzywnego lub zapiekanki. Z kalafiora można również zrobić wegetariańskie kotlety.
Kalafior romanesco to mało znana odmiana kalafiora. Wyróżnia się ładnym zielonym kolorem oraz ciekawym wyglądem różyczek. Ponadto jest delikatniejszy w smaku i ma bardziej kruchą konsystencję. Jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy C i K oraz kawas foliowy, potas, wapń i fosfor oraz pierwiastki antynowotworowe. Kalafior Romanesco można spożywać na surowo jako dodatek do sałatek lub ugotować na parze albo z blanszować na odrobinie oleju kokosowego.
Kalafior kolorowy to odmiana kalafiora o bardzo ładnym intensywnym kolorze. Kalafior ten zawiera w dużej ilości cenne minerały i witaminy takie jak: potas, fosfor, witaminy: C i K. Kolorowy kalafior można zjeść na surowo, ugotować lub udusić. Aby kalafior zachował swój ładny kolor, należy go gotować na parze przez maksymalnie 4 minuty.
Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo podobny skład chemiczny do kalafiora, brokuła czy kapusty. Zawiera dużą ilość witaminy Ci K oraz minerały i pierwiastki antynowotworowe. Ponadto kalarepa ma właściwości przeciwbakteryjne i dba o dobrą kondycję oczu. Młoda kalarepa jest chrupiąca i słodkawa, można ją spożywać na surowo, natomiast starsze warzywa doskonale smakują pieczone, gotowane lub duszone. Kalarepa nadaje się również do faszerowania. W kalarepie jadalna jest bulwa oraz liście.
Kapusta biała należy do rodziny kapustowatych. W jej składzie znajduje się znaczna ilość witamin: C, E, K i B oraz minerały takie jak: wapń, magnez i potas. Włączenie kapusty do codziennej diety pozytywnie wpłynie na kondycje włosów i paznokci. Z kapusty można zrobić bardzo zdrowy sok, który wzmacnia odporność. Kapustę dodaje się do zup, zapiekanek, gulaszy, farszy do naleśników, krokietów i pierogów. Biała kapusta jest najlepsza na gołąbki. Robi się z niej kapustę kiszoną.
Kapusta czerwona pochodzi z rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się intensywną mocno czerwoną barwą. Kolor czerwonej kapuście nadają zawarte w niej antocyjanomy - bardzo silne przeciwutleniacze. Ponadto czerwona kapusta ma podobny skład związków chemicznych do kapusty białej. Główka czerwonej kapusty jest mniej zbita niż główka białej kapusty. Nadaje się do faszerowania, duszenia i wekowania. Surówki z czerwonej kapusty idealnie komponują się z czerwonym mięsem np. wołowiną.
Kapusta pekińska wywodzi się z rodziny kapustowatych. Kapusta pekińska jest skarbnicą witaminy C, A, E, K oraz rutyny i beta-karotenu. Zawarte w niej sole potasowe, magnez, żelazo i kwas foliowy dbają o prawidłową pracę serca, układu trawiennego oraz poprawiają kondycję wzroku. Kapusta pekińska doskonale smakuje na surowo jako główny składnik surówek i sałatek. Można z niej zrobić sok, który wspomaga odporność.
Kapusta włoska należy do rodziny kapustowatych. Cechuje się mniejszą i lżejszą główką niż kapusta biała, ponadto jej liście są mej zwarte. Skład chemiczny kapusty włoskiej jest bardzo podobny do jej sióstr-kapusty białej, czerwonej i pekińskiej. Bogata jest w witaminy i minerały, które wspomagają pracę układu trawiennego, sercowego oraz dbają o wzrok i paznokcie. Kapusta włoska spożywana jest na surowo jako składnik surówek i sałatek. Ma ładne liście, które mogą posłużyć jako dekoracja potraw.
Strona w przygotowaniu