Burak należy do rodziny szarłatowatych, jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Ponadto zawiera komplet witamin, w tym C, B6, A, E, K. Zapobiega anemii, wspomaga układ krwionośny i pracę wątroby. Pomaga obniżyć ciśnienie. Z surowych buraków można przygotowywać pyszne, zdrowe soki, a ugotowane dodać do sałatek lub wykorzystać na ćwikłę np. z chrzanem idealną do wszelkiego rodzaju mięs. Z buraków można ugotować też pyszny barszcz i podać z uszkami lub grochem. Bataty pochodzą z rodziny powojowatych, zwane potocznie słodkimi ziemniakami. Bataty zwierają luteinę, która ma dobroczynny wpływ na wzrok. Ponadto w batatach znajduje się wiele minerałów w tym potas, wapń, fosfor, sód, magnez oraz witamina B6, C i E. W kulinariach bataty podaje się pieczone, grillowane lub ugotowane ze skórką. Stanowić mogą podstawę do zapiekanek, zup, a także ciast i puddingów. Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera mnóstwo witamin oraz żelaza i wapnia. Pobudza apetyt, odmładza skórę i koi nerwy. Polecana szczególnie w diecie wegetariańskiej. Z botwiny można przygotować zupę, tzw. botwinkę. Ponadto doskonale się sprawdzi jako składnik zdrowych sałatek czy dodatek do sera. Botwinkę można dusić tak jak szpinak i dodać do mięsa czy makaronu. Można ją wykorzystać podczas przygotowania tarty. Chrzan należy do rodziny kapustowatych, stosowany w diecie pomaga zwalczyć katar, leczy zatoki oraz pobudza trawienie. Dostarcza ważne witaminy C, A, E, K, ryboflawinę oraz minerały: żelazo, potas, wapń, cynk. Chrzan dodaje się do kiszenia warzyw, w tym ogórków, grzybów czy fasolki szparagowej. Jest niezastąpionym dodatkiem do białego barszczu, żuru czy dań z mięsa. Nic nie smakuje lepiej niż galareta rybna z chrzanem i octem. Imbir wywodzi się z rodziny imbirowatych. Charakteryzuje go ostro słodki smak z lekko cytrynową nutą. Olejek eteryczny zawarty w imbirze ma wiele zdrowotnych właściwości: ułatwia trawienie, leczy mdłości, leczy przeziębienia i migrenę. W kuchni imbir używany jest jako przyprawa do ciasteczek, zup i dań o charakterze azjatyckim. Imbir doskonale komponuje się z owocami morza, wieprzowiną, kaczką, czy kurczakiem. Imbir można dodać do herbaty lub grzanego piwa i wina. Koper włoski zalicza się do rodziny selerowatych. W jego składzie znajduje się duża ilość witaminy K i C oraz spora ilość potasu. Koper włoski poprawia pracę układu trawiennego oraz pomaga w walce ze schorzeniami układu oddechowego. W kulinariach koper włoski stosowany jest podczas przyrządzania zup np.: zupy rybnej lub rosołu. Surowy fenkuł można dodać do sałatki, doskonale komponuje się z selerem naciowym i jabłkiem. Koper można dodać do mielonego mięsa np. wieprzowego. Marchew wywodzi się z rodziny selerowatych. Jest warzywem, które jest najczęściej używane podczas gotowania zup, sosów oraz przygotowywania sałatek i świeżych soków. Marchew bogata jest w minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Wykorzystanie marchwi w kulinariach urozmaica potrawy, nadaje im atrakcyjnego wyglądu i wzbogaca walory smakowe. Marchew powinna się znaleźć w kuchni małej, jak i dużej gastronomii. Marchew należy do rodziny selerowatych. Fioletowa marchew ma o ok. 40% więcej beta-karotenu od pomarańczowej marchwi. Zawarta w fioletowej marchwi duża ilość prowitaminy A wpływa pozytywnie na wzrok. Marchew tę stosuje się tak samo, jak zwykłą marchewkę. Można ją spożywać na surowo albo po obróbce termicznej np.: gotowaniu czy duszeniu. Nadaje potrawom nieszablonowego koloru. Idealna jako składnik surówki czy soku warzywno-owocowego. Marchew pochodzi z rodziny selerowatych. Jej składniki mineralne i witaminowe są bardzo zbliżone do marchwi pomarańczowej - tradycyjnej. Marchew żółta różni się nieco smakiem od zwykłej marchewki. Ma słodszy smak od swojej kuzynki. Nadaje się do spożycia na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dodaje potrawom kolorytu. Idealna do świeżych surówek, ale także do gotowanych dań. Idealna jako główny składnik ciasta marchewkowego. Pasternak należy do rodziny roślin selerowatych. W pasternaku znajduje się wiele minerałów i witamin w tym między innymi: witamina C, B1,B2,E,PP. Pasternak pobudza krążenie i układ trawienny. W kuchni pasternak znajduje wiele zastosowań. Można z niego przygotować świeży sok, ugotować zupę, upiec ciasto czy zrobić konfitury. Pasternak można również dodawać do sałatek, a także ugotować i zrobić purée. Smak Pasternaka jest słodszy od smaku pietruszki. Pietruszka należy do warzyw z rodziny selerowatych. Pietruszka bogata jest w witaminę C i E, zawiera również spore ilości minerałów w tym: potas, wapń i magnez. Pietruszka korzeń działa dobroczynnie na układ pokarmowy oraz reguluje ciśnienie krwi i poprawia koncentrację i pamięć. Pietruszka korzeń stosowana jest jako dodatek do zup oraz sałatek jarzynowych. Nadaje się do spożycia po obróbce termicznej np.: gotowaniu, pieczeniu, duszeniu oraz można ją jeść na surowo. Seler korzeń należy do roślin z rodziny selerowatych. Spożywając seler, można dostarczyć organizmowi bardzo dużo witamin i minerałów. Seler to bogate źródło witamin: PP, C oraz kwasu foliowego. Seler wzmacnia układ nerwowy, obniża ciśnienie i działa na artretyzm i reumatyzm. W kuchni seler wykorzystywany jest jako składnik surówek obiadowych, dodaje się go także do zup np. rosołu. Z selera robi się także przetwory, można go zetrzeć na tarce i zamarynować.